Vakantie als basis voor een nieuwe baan

Loopbaanadvies nieuwe baan Eindhoven Solliciteren

Tijdens je vakantie besef je: ‘het is tijd voor ander werk’

De mooiste plannen kunnen ontstaan tijdens de vakantie. Overtuigd kom je thuis: “het is tijd voor iets nieuws, ik wil ander werk doen.” Vol energie besluit je bij thuiskomst actie te ondernemen voor die beoogde nieuwe baan. Dat was het plan. Toch blijkt dat in praktijk pittig. Onderzoek wijst uit dat positieve effecten van vakanties bij de meeste vakantiegangers (66%) in de eerste week na terugkeer verdwenen zijn. Hoe kun je dit doorbreken en écht actie ondernemen voor het regelen van die nieuwe baan?

In 7 stappen naar je nieuwe baan

Aan een succesvolle overstap naar een nieuwe baan gaan meestal een aantal ‘basics’ vooraf; duidelijk krijgen wat je exact zoekt in je toekomstige werk en bedrijf, cv updaten, netwerk aanboren, met de juiste mensen praten, passende vacatures zoeken en natuurlijk solliciteren. De uitvoering van deze basics blijkt in praktijk niet altijd simpel. Gebrek aan tijd, energie, motivatie en onduidelijkheid in wat je precies zoekt, zijn bekende struikelblokken. In dit artikel ga ik er overigens vanuit dat je –tijdens je vakantie- redelijk helder hebt wat je zoekt*. De andere potentiële struikelblokken kun je aanpakken door onderstaande 7 stappenplan te volgen. Zo regel je jouw volgende baan:

 1. Focus en structuur
  De belangrijkste tip: zorg voor focus en structuur. Beschouw het vinden van een nieuwe baan als een project. Dan werk je waarschijnlijk automatisch gestructureerd(er) en met focus op je doel.
 2. Maak een plan, blijf realistisch
  Maak een realistisch plan om je nieuwe baan te vinden en houd je aan dit plan. Weet wanneer je een concreet resultaat wilt zien. Dus over hoeveel weken of maanden wil je dat de nieuwe baan een feit zou moeten zijn?  Geef jezelf ruim de tijd, onnodig veel druk in je al volle leven heeft een omgekeerd effect.
 3. Blok tijd voor het vinden van je nieuwe baan
  Maak tijd om ander werk te vinden. Dat maakt het gemakkelijker om te focussen. Kies bijvoorbeeld voor een vast tijdstip in de week, een vaste doordeweekse avond of een paar uur in het weekend. Blok dit in je agenda, stel reminders in.
 4. Zorg voor een stok achter de deur
  Laat mensen om die je na staan weten waar je mee bezig bent. Vraag ze om jou regelmatig te vragen hoe je ervoor staat met het zoeken naar een nieuwe baan. Zij zijn een mooie stok achter de deur. Daarnaast kun je wellicht gebruik maken van hun netwerk.
 5. Focus op haalbaarheid
  Piloot worden terwijl je bijziend bent zit er gewoon niet in. Laat je plan los zodra blijkt dat het niet haalbaar is, door opleiding, ervaring etc. Ga voor een alternatief!
 6. Praat met anderen over je ideeën
  Hardop je ideeën aan anderen vertellen motiveert en geeft vaak extra vertrouwen in je eigen plan. Daarnaast krijg je vaak goede feedback, levert het nieuwe ideeën en word je geïntroduceerd aan relevante personen.
 7. Dromen, durven, doen!
  Tijdens een relaxte vakantie bedacht. Thuisgekomen is het tijd voor de uitvoering. Durf actie te ondernemen! Laat anderen weten wat je zoekt. Bel recruiters. Vraag managers. Jij bent zelf verantwoordelijk voor je eigen carrière!

Doorloop je bovenstaand stappenplan? Dan is de kans groot dat je de volgende vakantie zal proosten op hoe tof je werk is. Het proces van ‘bedenken wat ik wil’ en ‘nu ga ik echt actie ondernemen’ hoef je niet opnieuw te starten. Hoe relaxed! Herkenbare situatie? Probeer het stappenplan en ga voor succes!

Groet!

Loopbaancoach Eindhoven

* Wil jij ander werk, maar was je vakantie te kort om helder te krijgen wat je zoekt in je nieuwe baan? Of kom je er zelf niet uit? Neem dan contact met mij op!

Enjoy sharing!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn

About Wytske Bronckers

Mijn naam is Wytske Bronckers. Anderen helpen bij het vinden wat men zoekt op het vlak van werk. Dat doe ik door mijn ervaring als psycholoog, coach en adviseur in het bedrijfsleven in te zetten. Resultaat is dat ik jou kan helpen duidelijk te krijgen welk werk en welk type organisatie bij jou past.