Vakantie zonder werkstress, dat doe je zo!

Werkstress Loopbaanbegeleiding, Loopbaanadvies Eindhoven online e-coach

Drie op de tien Nederlanders werkt tijdens vakantie

Vind je het ook zo lastig om je werk los te laten tijdens je vakantie? Drie op de tien Nederlanders heeft op vakantie contact met zijn werk blijkt uit onderzoek. Ongewild heeft dat best veel invloed op je vakantiegevoel. Werk, en zeker werkstress, past niet in mijn concept van vakantie. Relaxen, genieten en ontspannen wel. Hoe laat je je dan werk los? Lees de tips in deze blog! 

Werkstress tijdens vakantie. Het overkwam mij vaak. Op een prachtig tropisch eiland ver weg van huis: uitzicht op zee, zacht geruis van palmbomen, genieten van de warmte, op een ligbedje onder een parasol en nippend aan een cocktail proostend op alle moois. Klinkt superrelaxed. Toch had ik gemiddeld een week nodig om mijn werk los te laten. En ik kon maar beter drie weken op vakantie gaan, want de laatste vakantieweek begon het thema werk langzaamaan weer naar boven te komen. De tweede vakantieweek was dan wel perfect relaxed! Gelukkig heb ik ondertussen trucjes geleerd hoe je vanaf de eerste vakantiedag werk kan loslaten.

Tips voor vakantiegangers met werkstress

Inkoppers of niet, deze tips helpen je vakantie door te komen zonder werkstress:

 1. Rond af, draag over of schrijf op
  Zorg ervoor dat je alle zoveel mogelijk to do’s afrondt of tijdig overdraagt aan een collega. Heb je nog openstaande zaken die kunnen wachten tot na je vakantie? Schrijf ze op. Dan heb je tijdens de vakantie niet iets wat je moet onthouden.
 1. Laat alles netjes achter op je werk
  Leeg je mailbox. Dat is lekker overzichtelijk en maakt je hoofd leeg. Probeer een paar dagen voor je eerste vakantiedag zoveel mogelijk werk af te hebben. Zo voorkom je een stresspiek op je laatste werkdag.
 1. Laat weten dat je afwezig bent
  Zet je ‘out of office’ aan en laat daarin weten tot wanneer je afwezig bent én dat je geen email leest tijdens je afwezigheid. Het is netjes als je ook de naam van je vervanger noemt en de datum vermeld waarop je weer terug bent. Word je veel gebeld? Pas dan ook je voicemail aan. Laat daarnaast de mensen waarmee je regelmatig contact hebt tijdig weten wanneer je afwezig zult zijn.
 1. Overbrug minimaal een dag thuis
  In deze valkuil ben ik zelf vaak gestapt; direct de eerste vrije dag op vakantie gaan. Ik vond het namelijk zonde om mijn spaarzame vakantiedagen thuis te verspillen. Toch blijkt dat één of meerdere dagen rust thuis, zorgt dat je lichaam en geest als het ware acclimatiseert. Je start je vakantietrip anders, doordat je werk verder achter je ligt, waardoor jezelf rustiger bent.
 1. Telefoon uit, op stil of thuis
  Het zal geen verrassing zijn: laat je werktelefoon thuis. Gebruik je werktelefoon ook privé? Haal dan je werkmail tijdelijk van je telefoon of zet op zijn minst het email-alert ervan uit. En zet je telefoon op stil. Of nog beter, laat je telefoon in je koffer zitten. Wil of moet je toch echt bereikbaar zijn? Laat degene die contact met jou wil opnemen, dan weten op welk moment van de dag of week jij je telefoon checkt. Op alle andere momenten hoef je daar dan niet aan te denken en heb je echt vakantie.
 1. Lege agenda in de eerste week na je vakantie
  Plan zo weinig mogelijk afspraken voor de week na je vakantie. Bij terugkomst kun je dan rustig je mail bijwerken en fris aan de slag met het oppakken van nieuwe zaken.

Met je werk bezig zijn tijdens je vakantie kan trouwens ook heel positief uitpakken. De ideeën voor de beste carrière moves ontstaan vaak als je ontspannen bent. Dan heb je de rust en ruimte om na te denken. In mijn volgende blog lees je meer over hoe je deze plannen kan omzetten naar actie.

Voor nu alvast een goede reis en geniet van een ontspannen vakantie!

Groet!

Loopbaancoach Eindhoven

Enjoy sharing!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn

About Wytske Bronckers

Mijn naam is Wytske Bronckers. Anderen helpen bij het vinden wat men zoekt op het vlak van werk. Dat doe ik door mijn ervaring als psycholoog, coach en adviseur in het bedrijfsleven in te zetten. Resultaat is dat ik jou kan helpen duidelijk te krijgen welk werk en welk type organisatie bij jou past.

Leave a Reply