Vergroot je zelfvertrouwen door een compliment

Loopbaanbegeleiding Eindhoven e-coach

Waarom is een compliment ontvangen vaak lastig?

Zeg eens eerlijk: hoe vaak heb jij moeite om een compliment in ontvangst te nemen? Een compliment afzwakken; dat kunnen we allemaal goed. Al snel reageer je in de trant van: ‘Het was niet zo moeilijk’, ‘het kan veel beter’ of zelfs met ‘joh, het stelt niet zoveel voor’.

Waarom is het lastig om ‘dank je wel’ te zeggen? Verlegenheid, daarin zullen velen zich herkennen; een blos op de wangen en snel door naar een ander onderwerp. Bescheidenheid kan ook een rol spelen; je krijgt het gevoel dat je jezelf teveel op de borst klopt. Een andere reden kan zijn dat je niet goed weet hoe je met die positieve woorden om moet gaan.

Positief effect op zelfvertrouwen en zelfbeeld

Het is best zonde om een compliment weg te wuiven. Het kan je namelijk echt goed doen. Zoals vele onderzoeken aangeven heeft een compliment een positief effect op je zelfvertrouwen en zelfbeeld. Waarschijnlijk vertel je thuis -in je veilige omgeving- regelmatig trots over de positieve feedback die je kreeg. Dus waarom ook niet gewoon dank je wel zeggen tegen de persoon waarvan je het compliment krijgt?

Oefening: een compliment in ontvangst nemen

Leuk en aardig verhaal, maar hoe krijg je het in je systeem, dat ‘dank-je-wel zeggen’? Het antwoord is eenvoudig: oefenen en doen. Bewust zijn van een compliment en jouw reactie daarop. Hieronder staat een voorbeeld uitgeschreven van een gesprek:

  • Jij -> hebt iets gedaan waar een ander blij mee is.
  • De ander -> geeft een blijk van waardering door het geven van een compliment.
  • Jij -> krijgt een goed gevoel bij deze waardering, maar vindt het lastig om te reageren.
  • Jij -> je zegt  vervolgens: “Dank je wel”.
  • De ander -> is blij dat het gegeven compliment erkent wordt.
  • Jij -> krijgt meer zelfvertrouwen, bent extra gemotiveerd en krijgt meer zin in de volgende klus.

‘Dank je wel’. Het zijn maar drie woorden. In theorie goed te doen. In praktijk ook? Aan jou de keuze.. En trouwens, als bonus is de kans groot dat je zelfs meer complimenten krijgt dan voorheen. Een compliment geven aan iemand die dat waardeert is namelijk leuker dan een compliment geven aan iemand die er niet op reageert.. Oefen het eens; veel succes!

Groet!

Loopbaancoach Eindhoven

Enjoy sharing!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn

About Wytske Bronckers

Mijn naam is Wytske Bronckers. Anderen helpen bij het vinden wat men zoekt op het vlak van werk. Dat doe ik door mijn ervaring als psycholoog, coach en adviseur in het bedrijfsleven in te zetten. Resultaat is dat ik jou kan helpen duidelijk te krijgen welk werk en welk type organisatie bij jou past.